Piaţa imobiliară austriacă este în continuă creştere

Piaţa imobiliară din Austria prezintă semne marcante de creştere chiar şi după nouă ani de când s-a remarcat această tendinţă. Pe de altă parte, creşterea preţurilor s-a încetinit în ultimul an.

Indexul preţurilor imobilelor din Viena a crescut în decursul anului 2012 cu 13,09 % (cu 10.02 % după deducerea influenţei inflaţiei). Numai în trimestrul patru s-a înregistrat o uşoară cădere cu cca. 0,65 %. Preţurile au crescut şi în celelalte provincii ale federaţiei, în 2012 înregistrându-se o medie de creştere de cca. 8,46 %. Toate acestea baza datelor oferite de Banca Naţională a Austriei.

În Viena, preţurile imobilelor sunt în jur de 2500 - 3000 de EUR pe metrul pătrat. Comparativ cu aceasta, în Kitzbühel, una dintre cele mai cunoscute staţiuni tiroleze, cele mai ieftine apartamente se vând la 360 000 EUR, iar preţurile cabanelor de lux pot ajunge şi la câteva milioane de euro.

Preţurile imobilelor din Viena cresc în mod constant încă din trimestrul patru 2004. În decursul boom-ului din anii 2003 - 2012 preţurile au crescut cu 89,5 %. Această creştere nu a fost la fel de stabilă în celelalte regiuni din Austria, unde s-a atins numai valoarea de 31,8 %. Această stare de fapt se datorează într-o oarecare măsură insuficienţei de terenuri de construcţii din metropolă şi faptului că cererea depăşeşte oferta.

Conform datelor furnizate de Oficiul de Statistică din Austria, în trimestrul trei din 2012 au fost omologate 9 689 de case şi unităţi de locuinţă noi, ceea ce reprezintă o creştere anuală cu cca. 9,4 %. Suprafaţa locuibilă a imobilelor noi a depăşit 2 900 000 metri pătraţi. Însă aceste valori sunt încă mici comparativ cu perioada 1996 - 2000. Se presupune că piaţa imobiliară va fi puternică şi în 2013, dar nu vor putea fi evitate anumite fluctuaţii. Experţii sunt de părere că preţurile medii ale imobilelor vor continua să crească sub influenţa stabilităţii cererii mari.

De ce este piaţa imobiliară din Viena atât de specifică

Situaţia diferită din Viena se datorează, printre altele, faptului că structura proprietăţii asupra imobilelor din metropolă este diferită faţă de restul Austriei. În jur de 70 la sută din imobile se află în proprietatea investitorilor, băncilor şi altor societăţi comerciale. Având în vedere cererea mare şi oferta limitată, preţurile cresc destul de rapid. În ultima vreme se remarcă o creştere bruscă a preţurilor imobilelor care depăşesc 100 metri pătraţi, comparativ cu preţurile imobilelor mai mici - tot sub influenţa ofertei reduse.

Preţurile chiriilor rămâne stabile

Viena are una dintre cele mai mari cote de imobile închiriate (77,8 %), în timp ce în restul Austriei această cotă este în jur de 58 %. Astfel, creşterea preţurilor proprietăţilor imobiliare şi stabilitatea preţurilor chiriilor duc la o apreciere marcantă a imobilelor, dar la venituri relativ reduse din închiriere.

Excesul cererii faţă de ofertă din anii 90 ai secolului trecut a dus la scăderea chiriilor, care a stagnat în anul 2000, crescând puţin în 2001.  Preţurile chiriilor aproape nu s-au modificat din 2002 şi, conform celor mai noi analize, nici în viitorul apropiat nu se aşteaptă o majorare semnificativă.

Viena: o suprafaţă locuibilă mai mică = un venit mediu mai mare

Statisticile arată că, în ceea ce priveşte veniturile de închiriere, sunt mai rentabile investiţiile în imobile mai mici în afara centrului Vienei. Având în vedere preţurile de achiziţie mari ale imobilelor din centrul oraşului, veniturile sunt de cca. 1 % în unele cazuri. În celelalte cartiere, veniturile sunt mai mari, între 2 şi 5 %. Dacă se calculează venitul pe metru pătrat, rezultă un venit de 5 % pentru imobilele de 50 metri pătraţi. În cazul locuinţelor cu mărimi medii, 85 - 120 metri pătraţi, venitul este în jur de 3,6 %, însă coboară la 2,6 % atunci când suprafaţă locuibilă ajunge la 175 metri pătraţi.

Venituri din închiriere în Viena

Comparativ cu aceasta, în cazul imobilelor din staţiunile alpine austriece veniturile din închiriere ajung în mod normal la 5 - 8 %. În cazul imobilelor de vacanţă destinate închirierii ulterioare proprietarii îşi pot folosi în scop personal casa sau apartamentul timp de câteva săptămâni pe an, petrecându-şi aici concediu.  

Austria aşteaptă o creştere economică

Conform celei mai noi analize a Institutul Austriac pentru Cercetare Economică este de aşteptat ca economia austriacă să crească în următorii doi ani cu 1, sau 1,8%. În ciuda evoluţiilor pozitive (creşte exportul şi consumul intern), şi Austria se va confrunta cu problema deficitului finanţelor publice. Şomajul în Austria este la cel mai redus nivel comparativ cu celelalte ţări din Uniunea Europeană şi, în ciuda problemelor minore, Austria face parte dintre ţările fruntaşe cu cea mai stabilă economie din Europa.

» Vizitaţi oferta de imobile din Austria.

Hot tips | Avem pentru Dvs. Pregătit peste 6000 de imobiliare din toată lumea Ofertă completă

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu: